SMO ilerlemesi yavaşladı, Suriye’de Şam güçlerinden sınırlı karşı koyma: ABD güçleri Deyrizor’da alan genişletmek için İranlı gruplara yeni operasyon hazırlığında

“`html

Halep’te Mücadele: HTŞ ve SMO Arasındaki Gerginlik Artıyor

Halep şehir merkezini ele geçiren Heyet Tahrir Şam (HTŞ) ve onun yönetimindeki silahlı gruplar, Suriye hükümetinin kontrolü altında bulunan Hama yöresinde saldırılarını artırarak birçok askeri üsse hakim olmaya çalışıyor. Suriye ordusu ile muhalif gruplar arasında Hama’ya girişi engellemeye yönelik ciddi direniş yaşanıyor. Halep zaferinin ardından HTŞ lideri Muhammed el-Cevlani, tarihi Halep kalesinde zafer pozları verdi.

HTŞ’nin Halep’i kontrol etmesi sonrasında, Suriye Milli Ordusu (SMO) ile “yağma ve hırsızlık” iddiaları nedeniyle bir gerginlik süreci başladı. SMO, tutuklu üyelerinin serbest bırakılmasını ve kontrol edilen bölgelerin kendilerine devredilmesini talep etti.

Münbiç’i fethetmek amacıyla Fırat’ın batısına büyük bir askeri sevkiyat gerçekleştiren SMO güçleri, bölgedeki köyleri yoğun bir şekilde obüs topları ve füzelerle bombalamaya devam ediyor. Saldırılar, bölgedeki beş köy çevresinde yoğunlaşırken, çatışmalar sık sık meydana geliyor. Diğer yandan, İran destekli Suriye ordusunun kontrolündeki Deyrizor bölgesinde, ABD destekli PYD/DSG grupları operasyonlara hazırlanıyor.

Hama’da Çatışmalar Devam Ediyor

Hama çevresinde muhalif gruplar ve Suriye ordusu arasında çatışmalar şiddetle devam etmekte. HTŞ, Hama’nın kuzeyindeki Nasıriye Tepesi’ni ele geçirdikten sonra, Hattab, Rahbat el-Talaha, Maarashhur, Taybat el-İmam ve Halfaya gibi stratejik köylerde de hakimiyet kurdu. Hama’nın eteklerinde bulunan Suriye ordusunun 87. Tugayı’nın yanı sıra Cebel Kafraa beldesi de HTŞ kontrolüne geçti. Ele geçirilen askeri üsler arasında Askeri Harekât Dairesi ve rejim güçlerinin Özel Kuvvetler Komutanı Süheyl el Hasan’ın ofisi yer alıyor.

Suriye Ordusundan Karşı Hamle

Hama kent merkezine yaklaşan HTŞ karşısında, Suriye ordusu geri çekilmek zorunda kalmadan önce karşı bir saldırı başlattı. Hama, Suriye’nin başkenti Şam’a olan yakınlığı nedeniyle stratejik bir öneme sahip ve burada çatışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor.

Hama’nın Tarihi Önemi

Hama, 1980’lerde Beşşar Esad’ın baba döneminde Müslüman Kardeşler lehine gerçekleştirilen katliamlarla tanınmıştır. 2011’de başlayan iç savaş döneminde, bu bölgede gerçekleşen büyük protestolar nedeniyle muhalif gruplar açısından stratejik bir kritik öneme sahip olması dikkat çekiyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne (SOHR) göre, HTŞ ve müttefik silahlı gruplar Hama’nın girişine ulaşmış durumda. Silahlı gruplar tarafından gerçekleştirilen bu ilerleme, kent merkezine büyük göç hareketlerini de beraberinde getirdi.

Hama'da Çatışmalar

SHOR’un İddiası: HTŞ Geri Çekilebilir

İngiltere merkezli gözlemevinin bildirdiğine göre, Suriye ordusu Hama’daki HTŞ ve müttefik gruplara karşı hava destekli bir operasyon başlattı. Ordunun kontrolü sağlamak için Zeynelabidin Dağı’ndan geri çekildiği öne sürülüyor. HTŞ, Hama il merkezinden yaklaşık 10 kilometre uzaklaştırıldı ve çatışma sonrası bölgedeki yoğun çatışmalar devam ediyor.

Suriye resmi haber ajansı SANA, Hama’nın kuzeyinde “terör örgütleri” ile mücadele eden operasyonlar yürüttüğünü duyurdu. SANA ayrıca, Hama kentinden neredeyse 20 kilometre uzaklığa düşürülerek bir darbe daha gerçekleştirdiğini bildirdi. Çatışmalar Hama’nın batısında da sürerken, HTŞ gruplarının Askeri Hama Havalimanı’na 3 kilometre mesafeye ulaştığı belirtiliyor.

Hama'da Hava Saldırıları

Humus’ta HTŞ Eylemler Etrafa Yayılıyor

Hama’nın alınmasının ardından, HTŞ gruplarının Suriye hükümetinin kontrolündeki Humus’a ilerlemesi bekleniyor. Bu bağlamda, HTŞ’nin Humus kırsalındaki silahlı hücrelerinin Suriye ordusuna yönelik saldırılar düzenlemeye başladığı bildirildi. İlk eylemler Rusten kasabasında mevcut askeri kontrol noktasına yönelik gerçekleşti.

Cevlani Halep’te Zafer Pozları Verdi

HTŞ lideri Muhammed el-Cevlani, Suriye ordusunun Halep’ten çekilmesinin ardından, kontrol altına aldığı kentteki stratejik noktalarda incelemelerde bulundu. Halep kalesine çıkarak zafere dair görüntüler paylaştı.

Münbiç’e Saldırılar Sürüyor

Münbiç’te SMO güçleri hala saldırılara devam ediyor. PYD/DSG kontrolündeki kent merkezi ve çevresindeki köylere yönelik obüs topları ve tank atışları yoğunlaşmakta. Bazı noktalarda ise cephe hatlarına sızma girişimleri artarken, bu bölgelerde SMO grupları ile PYD/DSG arasında sık sık çatışmalar yaşanıyor. SMO, Münbiç’i kuşatmak için hazırlıklarını sürdürüyor.

Erbil merkezli Rudaw TV, El Kaide destekli Heyet Tahrir el-Şam’ın (HTŞ) İdlib ve Halep’in tamamını kontrol altına alması sonrası SMO arasında gerilim yaşandığını bildirdi. HTŞ, kendilerine bağlı grupları yağma ve hırsızlık yapma suçlamasıyla tutuklama kararı aldı.

HTŞ’nin yaptığı açıklamalarda, SMO’nun Suriye hükümetine karşı yeterince saldırgan davranmadığına yönelik eleştirilerde bulunulmakta.

Münbiçteki Saldırılar

SMO’dan Cevap Harekâtı

Yaşanan olaylar neticesinde, SMO’ya bağlı Özgürlük Şafağı Operasyonlar Odası, HTŞ’ye yönelik sert bir kınama açıklaması yaptı. HTŞ’nin SMO’ya karşı saldırgan tutumunu eleştiren açıklamada, bu durumun Suriye’nin kurtuluş mücadelesini olumsuz etkilediği vurgulandı.

Sivillerin Göçü Devam Ediyor

PYD/DSG’nin Tel Rıfat’tan çekilmesinin ardından, Afrin ve çevresine sığınmak isteyen sivillerin bölgeden çıkma çabaları sürmekte. Rakka ve Tabka kentlerine yönelen bu göç hareketi hız kazanırken, SMO grupları tarafından bekletilen otobüsler nedeniyle siviller zor durumda.

ABD’den Dikkat Çeken Açıklama

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), Suriye’nin doğusundaki Deyrizor bölgesinde İran destekli Suriye ordusuna yöneltilen askeri saldırıların artacağına dair bir duyuru yaptı. Açıklamada, bu saldırıların savunma amaçlı olduğu ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile uluslararası koalisyon güçlerine sağlanan desteğin sürdüğü belirtildi.

NAMIK DURUKAN’DAN GÜNCEL DEĞERLENDİRMELER

  • Münbiç’e yönelik büyük bir saldırı hazırlığı devam ediyor.
  • HTŞ, Hama’ya 5 kilometre kadar yaklaşarak önemli bölgeleri ele geçirdi.
  • PYD/YPG, Fırat’ın batısını terk etmeye hazırlanıyor.
  • Kuzeybatı Suriye’de yoğun çatışmalar yaşanıyor.
  • HTŞ, Halep’in kapılarına geldi; merkeze yaklaşım sürüyor.
  • Rus hava kuvvetleri, Halep’i bombalamaya başladı.

Halep’te Güncel Durum

Mart 2020’de Rusya ve Türkiye, İdlib bölgesinde ateşkes ilan etmişti. Ancak şu anda bölgede Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) gözlem noktaları ile muhalif gruplar ve Suriye ordusu arasında şiddetli çatışmalar devam ediyor. İlk 48 saatte kaydedilen ilerlemek ise, HTŞ ve SMO tarafında büyük kayıplar yaşandığını gösteriyor.

Türkiye’nin Temkinli Tavrı

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, bölgedeki çatışmaların “Suriye’nin egemenliğine müdahale” olarak gördüğünü açıkladı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ise, bu çatışmaların bölgesel istikrarı bozabileceği uyarısında bulundu.

Önemli M5 Yolu Hedefte

Silahlı gruplar, Halep ile başkent Şam arasında yer alan M5 karayolunu kontrol altına almayı başardı. M5, Suriye’nin ekonomik açıdan en aktif yollarından biri ve savaş öncesinde büyük bir ticaret hacmine sahipti.

Hangi Güçler Etkili?

Suriye, Rusya ve İran, HTŞ destekli grupların Halep’i kontrol altına almasının getirebileceği sonuçlardan endişe duyuyor. İran Devrim Muhafızları’ndan önemli komutanların bölgedeki çatışmalarda hayatını kaybettiğine dair haberler gelmekte.

Türkiye-Suriye Normalleşme Çabaları Sürüyor

Bu saldırılar, Türkiye ile Suriye arasında normalleşme çabalarının hızlandığı bir dönemde gerçekleşiyor. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, beklentisi içinde olduğu Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşme niyetini dile getirdi.

Rusya ve Türkiye Arasında Anlaşmazlıklar Var mı?

Rusya, Türkiye’nin Suriye’deki askeri varlığını “işgalci güç” olarak tanımlama eğiliminde. Ancak, Moskova, Türkiye ile yürütülen Astana sürecinde bu konuda daha dikkatli bir dil kullanıyor.


“`

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir