Uzayda ‘var olmaması gereken’ bir sinyal yakalandı
Uzayda En Yavaş ‘Deniz Feneri’ Sinyalleri Sidney Üniversitesi’nden!
Sidney Üniversitesi’nden bilim insanları, uzayda tespit edilen en yavaş ‘deniz feneri’ sinyallerini keşfettiler. Bu sinyal, bir pulsardan kaynaklandığı düşünülen ve periyodik olarak ‘yanıp sönen’ bir şekilde hareket ettiği için deniz fenerine benzetiliyor.
Uzaydaki dev yıldızlardan bazıları ömrünü tamamladığında süpernovalara dönüşerek patlarlar ve geride nötron yıldızları adı verilen yoğun çekirdekler bırakırlar. Bu nötron yıldızları bazı durumlarda güçlü radyo ışınları yayarak çevreye sinyaller gönderirler.
Bu ışınlar, yıldızın dönme hareketiyle birlikte dünyamızın yakınından geçer ve periyodik darbeler oluşturarak kozmik bir deniz feneri etkisi yaratır. Bu tür cisimlere “pulsar” denir ve İngilizce “pulse” kelimesinden türetilmiştir.
Genellikle pulsarlar son derece hızlı bir şekilde dönerler. Ancak son yıllarda çok yavaş periyodik radyo darbeleri yayan gizemli nesneler keşfedilmiştir. Bu nesnelerin açıklanması ise oldukça zorlu bir süreçtir.
Sidney Üniversitesi’nin yaptığı araştırmada, her 6,5 saatte bir döndüğü tespit edilen bir kozmik ‘deniz feneri’ keşfedildi. ASKAP J1839-0756 adı verilen bu cisar, Batı Avustralya’daki Wajarri Yamaji bölgesinde yer alan ASKAP radyo teleskobu sayesinde bulundu.
Euronews’in aktardığına göre, Nature Astronomy dergisinde yayınlanan bu keşif, astronomların uzay hakkındaki bilgi ve bakış açılarını zorlayacak cinsten.
‘VAR OLMAMASI GEREKİYOR’
Araştırmacılardan Manisha Caleb ve Yu Wing Joshua Lee, yaptıkları açıklamada, “Yavaş deniz fenerimiz Dünya ile hizalandığı için her iki manyetik kutbundan da radyo darbeleri alabiliyoruz. Bu nadir bir fenomen ve yıldızların nasıl çalıştığı konusunda yeni bir bakış açısı sunuyor.” dediler.
Araştırmacılar aynı zamanda, “Nötron yıldızlarıyla ilgili mevcut bilgilere göre, ASKAP J1839-0756’nın var olmaması gerekiyor.” ifadelerini kullandılar. “Standart teoriler, dakikada bir dönüşten daha yavaş hareket eden bir nötron yıldızının radyo sinyalleri yaymayı durdurması gerektiğini söylüyor.”
(ALINTI)